Πατώματα: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν «στρώσετε» πλακάκια στο νέο σας σπίτι!

Πατώματα: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν «στρώσετε» πλακάκια στο νέο σας σπίτι!

Αν είστε σε διαδικασία που χτίζετε ή ακόμα κι αν ανακαινίζετε και δεν ξέρετε τι πάτωμα πρέπει να τοποθετήσετε, τότε το πιο κάτω άρθρο θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα!

Κι αυτό γιατί στην αγορά κυκλοφορεί μία μεγάλη γκάμα σε σχέδια, υλικά και τεχνοτροπίες για πατώματα που καλύπτουν τις ανάγκες κάθε χώρου ξεχωριστά.

Όταν όμως έρθει η στιγμή της επιλογής τους, οι εναλλακτικές λύσεις είναι τόσες που μπορεί άνετα κανείς να μπερδευτεί, κυρίως στην περίπτωση που θέλει να δώσει διαφορετικό ύφος σε καθένα από τα δωμάτια του σπιτιού του.

Στην Kantou Construction & Developers επιλέγουμε συνεργάτες οι οποίοι ανταποκρίνονται στις πιο υψηλές απαιτήσεις της αγοράς, αλλά και στις δικές μας προδιαγραφές. Η εταιρεία Maouris Oikoset αποτελεί ένα από τους πιο εκλεκτούς μας συνεργάτες.

Συλλογές από την εταιρεία Maouris OIKOSET

Το βασικότερο κριτήριο που θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν πριν προχωρήσει στην επιλογή πατώματος είναι η ποιότητα. Ιδιαίτερη λοιπόν σημασία πρέπει να δοθεί στις ιδιότητες των υλικών και την αντοχή τους, όπως και στην τεχνική επίστρωσής τους, ώστε να επιτευχθεί ένα ομοιόμορφο και αψεγάδιαστο αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, αυτά που πρέπει να ερευνηθούν πολύ καλά είναι τα ακόλουθα:

Υλικά: Οι τύποι των δαπέδων είναι πολυάριθμοι. Επιλέξτε ένα πάτωμα που να είναι εύκολο στη συντήρηση, να έχει ψηλή σκληρότητα και να είναι ασφαλές. Εδώ η προτεραιότητα έγκειται στην ευκολία του καθαρισμού, στην αντίσταση στη βρωμιά. Επιβάλλεται να έχει καλή ηχομόνωση και μια ευχάριστη αφή στην επαφή. Ακόμα, βασική είναι και η ανθεκτικότητα και η πρακτικότητά του. Για την επίστρωση του δαπέδου πιο συχνά χρησιμοποιούνται κεραμικά, γρανίτης και πέτρα, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή υγρασία.

Συλλογές από την εταιρεία Maouris OIKOSET

Σχήμα και διαστάσεις Αφού ανακαλύψει κανείς τον τύπο των πλακιδίων που χρειάζεται, προχωρά στην επιλογή του σχήματος, καθώς η οπτική εντύπωση που δίνει ο συνδυασμός των υλικών είναι εξαιρετικά σημαντική σε έναν χώρο. Σε κάθε περίπτωση, τα πιο διαδεδομένα πλακάκια είναι τα τετράγωνα και τα παραλληλόγραμμα, ενώ υπάρχουν ακόμα και εξαγωνικά, οκταγωνικά κ.λπ., με μια πληθώρα σχεδίων που πραγματικά ζαλίζουν τον αγοραστή.

Συλλογές από την εταιρεία Maouris OIKOSET

Γενικά, για τα δάπεδα και τους ευρύχωρους χώρους προτιμώνται τα (σχετικά) μεγάλα πλακάκια (από 60×60, 60×120, 75×75). Φυσικά πιο κάτω θα αναφερθούμε και σε πολύ πιο μεγάλα μεγέθη. Τα τελευταία χρόνια τα πιο μικρά πλακάκια και το κλασσικό μέγεθος 30×30 δεν επιλέγονται τόσο συχνά, εκτός αν πρόκειται για κάποιο πολύ ιδιαίτερο σχέδιο το οποίο θα επιλεγεί για να αναδείξει μια συγκεκριμένη στιλιστική άποψη.

Tα μικρά μεγέθη τείνουν να κάνουν τους χώρους μικρότερους. Στους πιο περιορισμένους χώρους είναι καλύτερα να επιλέγει κανείς ανοιχτόχρωμα πλακάκια σε ενιαίες αποχρώσεις» συμβουλεύουν οι αρχιτέκτονες.

Πλακάκια Μεγάλων Διαστάσεων:

Συλλογές από την εταιρεία Maouris OIKOSET
Η τελευταία λέξη της μόδας αλλά και της τεχνολογίας αφορά βέβαια τα υπερμεγέθη πλακάκια σε φυσικά χρώματα μαρμάρου, πέτρας, ακόμα και ξύλου, τα οποία κυμαίνονται στις ακόλουθες διαστάσεις: 100Χ250, 120Χ240, 150Χ300)

Η μεγάλες ενιαίες επιφάνειες προσδίδουν στο χώρο ένα ύφος απέριττης μινιμαλιστικής πολυτέλειας λειτουργώντας ως υπόβαθρο ανάδειξης των άλλων στοιχείων, ανάλογα με τον χώρο στον οποίο θα τοποθετηθούν.

Τα πλακάκια μεγάλου μεγέθους κάνουν τους χώρους να φαίνονται μεγαλύτεροι, ενώ η απουσία πολλών αρμών, ανεβάζει ακόμα περισσότερο την «αισθητική αξία» του χώρου, Ιδιαίτερα χρήσιμο για μικρούς χώρους που θέλουμε να μεγαλώσουμε “οπτικά”.

Συλλογές από την εταιρεία Maouris OIKOSET

Εντυπωσιακά αποτελέσματα, επίσης, μπορούμε να πετύχουμε με την χρήση τους στους τοίχους. Στην κατηγορία “πλακάκια με όψη μάρμαρου” το ενιαίο μεγάλο μέγεθος δημιουργεί την αίσθηση πραγματικού “φύλλου” μαρμάρου προσθέτοντας μεγαλοπρέπεια στους χώρους που θα χρησιμοποιηθεί.

Συλλογές από την εταιρεία Maouris OIKOSET

Στη θέση τους

Εάν το πλακάκι έχει ακανόνιστο σχήμα, πρέπει να έχει προβλεφθεί ότι οι αρμοί θα είναι πιο εμφανείς, ενώ αντίθετα όταν υπάρχουν γωνίες, η όψη των πλακιδίων μετά την επίστρωση πρέπει να είναι συνεχής και ενιαία. Σημειώστε, επίσης, ότι οι γυαλιστερές επιφάνειες ταιριάζουν σε τοίχους, καθώς στο πάτωμα μπορεί να γίνουν επικίνδυνες. Για να επενδύσετε το δάπεδο σε ένα ανοιχτό χώρο προτιμώνται τα μεγάλα πλακάκια (120×60).

Ποιότητα Ανθεκτικά σε κάθε είδους χτυπήματα, γρατζουνιές και ζημιές, καθώς και αδιαπέραστα από λεκέδες και ρύπους.

Πρόληψη Τα πλακάκια χρειάζονται προσοχή για να διατηρηθούν. Στην κουζίνα, για παράδειγμα, που είναι ένας χώρος με έντονη δραστηριότητα, ένα χαλάκι στο πάτωμα μπορεί να φανεί χρήσιμο για την προστασία από την πτώση βαριών αντικειμένων, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις τα πλακάκια μπορεί να υποστούν σημαντικές φθορές.

Κόστος Το κόστος αγοράς του υλικού αποτελεί ένα μόνο μέρος του συνολικού κόστους, καθώς στο κόστος θα πρέπει να περιλαμβάνεται και το κόστος των εργατικών καθώς και η αγορά υλικών και εργαλείων που απαιτούνται για την τοποθέτηση (πχ. κόλλες). Στον υπολογισμό του κόστους θα πρέπει να προστεθεί και το υλικό που τυχόν περισσεύει ή καταστρέφεται κατά την εγκατάσταση. Ακόμα και ο πιο οργανωμένος σχεδιασμός δεν μπορεί να αποτρέψει την απώλεια κάποιας ποσότητας υλικού. Για παράδειγμα, αν ένα δάπεδο επιστρώνεται με πλακάκια, ένα μέρος των πλακιδίων θα κοπεί για να ταιριάξει τους τοίχους, στις σωληνώσεις και σε άλλα εμπόδια. Γενικά, τα πιο σύνθετα σχέδια συμβάλλουν σε μεγαλύτερες απώλειες υλικού.

Συλλογές από την εταιρεία Maouris OIKOSET

Όλες οι φωτογραφίες είναι από τις συλλογές της εταιρείας Maouris OIKOSET

Maouris OIKOSET

Facebook

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 22444555

By

Type at least 1 character to search