Κοιτόστρωση – Γιατι είναι τόσο σημαντική για το νέο σου σπίτι

Κοιτόστρωση – Γιατι είναι τόσο σημαντική για το νέο σου σπίτι

Εσύ, ξέρεις πώς χτίζεται ένα σπίτι;

Όλα ξεκινούν από τη βάση, τη θεμελίωση δηλαδή του σπιτιού.

Και είναι (ίσως) το σημαντικότερο στάδιο γιατί: η βάση (ο σκελετός) θα κρατήσει από εδώ και στο εξής (για γενιές ολόκληρες) όλα τα βάρη που θα του προσθέσουμε μέχρι το τέλος της κατασκευής (τοιχοποιίες, παράθυρα, έπιπλα, αυτοκίνητα κ.ά.), θα αποτελέσει ακόμα την πρώτη και τελευταία γραμμή άμυνάς μας απέναντι στη φύση (σεισμός, φωτιά κ.ά.), ενώ όταν η βάση τελειώσει -σε διάστημα λίγων μηνών-, η κατοικία μας θα έχει λάβει σε μεγάλο βαθμό το τελικό της σχήμα.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι θεμελίωσης οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με την ποιότητα του εδάφους και σε συνδυασμό πάντα με το κόστος και τη δυνατότητα κατασκευής.

Η πιο ασφαλής λύση βέβαια για τη θεμελίωση του κτιρίου είναι κατά κανόνα η κοιτόστρωση. Πρόκειται για την ενιαία θεμελίωση, που εκτείνεται σε όλη την επιφάνεια των υποστυλωμάτων που θεμελιώνονται.

Η κατασκευή αυτή συνδέει το σπίτι με το έδαφος, για αυτό γίνεται η χρήση προσμίκτου στεγανοποιητικού για αποτροπή ανόδου της υγρασίας από το έδαφος. Ένα επιπλέον ενδιαφέρον σημείο είναι ότι η περίπτωση αυτή (κοιτόστρωση) εξασφαλίζει ένα σημαντικό περιθώριο ασφαλείας και επιτρέπει αργότερα την προσθήκη ορόφων.

Οι γενικές κοιτοστρώσεις εκτελούνται από οπλισμένο σκυρόδεμα. Καλύτερο μάλιστα αποτέλεσμα έχουμε όταν ο οπλισμός είναι καινούργιος και βάσει των προδιαγραφών.

Η πλάκα της κοιτόστρωσης έχει πάχος 40-60 εκατοστά τουλάχιστον.

Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή της, θα πρέπει να γίνεται συστηματικό ράντισμα για 7 ημέρες, για να μην υπάρχει απώλεια της αντοχής του ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Και σ’ αυτό το στάδιο, απαραίτητο είναι να υπάρχει ένας εργολάβος που θα εμπνέει εμπιστοσύνη, αλλά και ο ίδιος απαραίτητο είναι να επιλέγει αξιόπιστους συνεργάτες για καλύτερα αποτελέσματα, τόσο για την ποιότητα του μπετόν όσο και για τα σίδερα του οπλισμού.

By

Type at least 1 character to search