ΘΕΡΜΟΠΡΟΣΟΨΗ VS ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΑ ΤΟΥΒΛΑ

ΘΕΡΜΟΠΡΟΣΟΨΗ VS ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΑ ΤΟΥΒΛΑ

Ο Συνεργάτης μας Κωνσταντίνος Βορκάς – Αρχιτέκτων Μηχανικός, Πολιτικός Μηχανικός και Εμπειρογνώμονας Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, μας εξηγεί τις διαφορές.

 

Ποια η διαφορά μεταξύ τους;

Τα τούβλα από μόνα τους παρέχουν θερμομόνωση μέχρι ενός σημείου, αν και συνεχώς βελτιώνονται οι αποδόσεις τους δεν μπορούν να φτάσουν την θερμομόνωση που μπορεί η θερμομόνωση της τοιχοποιίας, ή θερμοπρόσοψη όπως συνηθίζουμε να τη λέμε, να παρέχει ανάλογα φυσικά με τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Το καλό είναι ότι με τα νέα θερμομονωτικά τούβλα υπάρχει ακόμη η επιλογή για τοποθέτηση θερμομόνωσης ή όχι.

 

Ποιο είναι το πιο αποδοτικό;

Όπως αναφέρεται και πιο πάνω ο τοίχος από θερμοπρόσοψη είναι πιο αποδοτικός.

Για παράδειγμα ένας τοίχος με το πιο θερμομονωτικό τούβλο της αγοράς (THERMOBLOCK) πάχους 33ΕΚ. μπορεί να δώσει τοίχο με U-Value 0,273 W/m2K, ενώ ένας τοίχος με τούβλο 25εκ. και θερμοπρόσοψη από 8εκ. εξηλασμένη πολυστερίνη μπορεί να δώσει τοίχο με u-value 0,21 W/m2K δηλαδή κατά 23% πιο θερμομονωτικό τοίχο. Εδώ να σημειώσουμε ότι από 01/07/2020 όλες οι οικοδομές θα πρέπει να έχουν τοιχοποιία με U-value 0,4 W/m2K μέγιστο χωρίς εξαιρέσεις.

 

Ποια τα πλεονεκτήματα της Θερμοπρόσοψης.

Από τη στιγμή που η θερμοπρόσοψη μπορεί να δώσει τοιχοποιίες με καλύτερη θερμομόνωση αυτό είναι και το κυριότερο πλεονέκτημα. Κατασκευαστικά η χρήση πολυστερίνης, ή άλλου μονωτικού υλικού, σε όλη την επιφάνεια του εξωτερικού κελύφους, και όχι αποσπασματικά στα στοιχεία από οπλισμένο σκυρόδεμα, δίνει το πλεονέκτημα ενός ενιαίου χειρισμού στο τέλειωμα της επιφάνειας. Επίσης τα συστήματα θερμοπρόσοψης έχουν περάσει από πάρα πολλούς ελέγχους που τα κάνουν πολύ αξιόπιστα και ανθεκτικά ακόμη και στις ακραίες καιρικές συνθήκες της Κύπρου με τις έντονες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας.

Ποια τα πλεονεκτήματα των θερμομονωτικών τούβλων

Κυριότερο πλεονέκτημα των θερμομονωτικών τούβλων είναι ότι υπάρχει μεγάλη εμπειρία των τεχνιτών ώστε να μπορούν να τα διαχειριστούν. Αν και τα νέου τύπου τούβλα απαιτούν και νέες πρακτικές κτισίματος, πάλι η γενική λογική είναι η ίδια. Ακόμη η μέθοδος αυτή είναι ελαφρώς πιο οικονομική όσον αφορά την ολοκλήρωση της τοιχοποιίας.

Με ποια μέθοδο εξασφαλίζουμε την καλύτερη ενεργειακή απόδοση για μια οικοδομή

Όπως διαφαίνεται από τα πιο πάνω καλύτερη ενεργειακή απόδοση εξασφαλίζεται με τη θερμοπρόσοψη, επίσης μας δίνεται η δυνατότητα με λίγο επιπλέον κόστος να αυξηθεί το πάχος του θερμομονωτικού υλικού και να δώσει ακόμη καλύτερες αποδόσεις.

Κλείνοντας όμως πρέπει να αναφέρω ότι σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε σε επίπεδο θερμομόνωσης η χρήση της μίας ή της άλλης επιλογής δεν αλλάζει δραματικά τη γενική ενεργειακή απόδοση της οικοδομής. Αρκετές φορές είναι πιο αποδοτικό το να αναβαθμιστούν άλλα τμήματα της οικοδομής από κατασκευαστικής πλευράς όπως καλύτερη θερμομόνωση της οροφής, πιο αποδοτικά κουφώματα κ.ο.κ. ή και από πλευράς συστημάτων όπως πιο αποδοτικά κλιματιστικά και σύστημα θέρμανσης κ.ο.κ. Γενικά καλό είναι στα πλαίσια της εκπόνησης της μελέτης ενεργειακής απόδοσης να μπαίνουν κάτω τα οικονομικά δεδομένα των πελατών και σύμφωνα με τη μελέτη να αποφασίζουν πού είναι προτιμότερο να επενδύσουν τα λεφτά τους. Που μπορεί να περιλαμβάνει μια δράση ή και πολλές μαζί αναλόγως του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Όμως ότι επενδυθεί προς τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μιας οικοδομής επιστρέφει πίσω τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της ποιότητας ζωής μέσα στην οικοδομή.

By

Type at least 1 character to search