Διάλεξε τον καλύτερο (πάγκο)!

Το να βρεις τον κατάλληλο πάγκο για την κουζίνα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο σχεδιασμός της κουζίνας είναι το πιο σημαντικό κομμάτι σε μια οικονομική ανακαίνιση σπιτιού καθώς αποτελεί τον χώρο με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα καθημερινά από όλα τα μέλη της οικογένειας.

Ο πάγκος είναι ο βοηθός σου στο πλύσιμο, κόψιμο, μαγείρεμα, κ.ά. και συνεπώς πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση στην επιλογή πάγκου κουζίνας  πέρα από το αισθητικό κομμάτι, είναι η ανθεκτικότητά του στις καταπονήσεις από την καθημερινή χρήση σε συνδυασμό με την λειτουργικότητα.

Ποια είναι όμως τα είδη πάγκων κουζίνας;

Πάγκος Κουζίνας από Laminate ή Βακελίτη

Τα πλεονεκτήματα της επιλογής είναι: Χαμηλό κόστος. Εύκολο και γρήγορο καθάρισμα. Αντοχή στη θερμότητα, στην υγρασία, σε γρατσουνιές και διάφορα σημάδια (λεκέδες). Αντοχή στη σκληρή χρήση και, φυσικά, δε σκεβρώνει, όπως συμβαίνει με το ξύλο αν δεν έχει υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία.

Τα μειονεκτήματα : Προσοχή στην εναπόθεση πολύ ζεστών σκευών επάνω στον πάγκο και στην χρήση μαχαιριών διότι μπορεί να προκληθούν ζημιές που δεν επισκευάζονται εύκολα.

Πάγκος Κουζίνας από Μπετόν

Τα πλεονεκτήματα είναι: Χαμηλό κόστος. Αντοχή μέσα στο χρόνο. Αντοχή στη θερμότητα και στα γδαρσίματα. Μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων και υφών. Μοντέρνο αισθητικό αποτέλεσμα (μίνιμαλ, βιομηχανικό ύφος)

Τα μειονεκτήματα: Θέλει τακτική συντήρηση με επάλειψη βερνικιού. Η επαφή με ουσίες που περιέχουν οξέα μπορεί να τον καταστρέψει.

Πάγκος Κουζίνας από Γυαλί

Τα πλεονεκτήματα είναι: Σχετικά χαμηλό κόστος. Εύκολη τοποθέτηση και καθαρισμός. Αντοχή στη θερμότητα και στους λεκέδες. Δεν χαράσσεται και δεν γρατζουνιέται Τα μειονεκτήματα: Αν ραγίσει ή σπάσει θα πρέπει να αντικατασταθεί όλο το κομμάτι γυαλιού. Απαιτείται συχνό καθάρισμα γιατί φαίνονται οι δαχτυλιές και τα άλατα, όπως ακριβώς και στα υπόλοιπα τζάμια του σπιτιού

Πάγκος Κουζίνας από Ανοξείδωτο Χάλυβα

Τα πλεονεκτήματα είναι: Δεν λεκιάζει εύκολα και αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες. Δεν σκουριάζει. Δεν χρειάζεται επαλείψεις με βερνίκι ή άλλα υλικά

Τα μειονεκτήματα: Οι δαχτυλιές  και τα άλατα από το νερό, μειώνουν τη λάμψη του αλλά οι νέες ματ ή σαγρέ επιφάνειες του ανοξείδωτου χάλυβα και οι ειδικές επεξεργασίες, ξεπερνούν αυτό το μειονέκτημα. Οι γρατσουνιές φαίνονται έντονα. Αποφύγετε τη χρήση δυνατών καθαριστικών διότι υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης. Πρέπει να τοποθετηθεί ένα σταθερό υπόστρωμα ως βάση του πάγκου έτσι ώστε να αποφευχθούν βαθουλώματα και πιθανό σπάσιμο του.

Πάγκος Κουζίνας από Ξύλο

Τα πλεονεκτήματα είναι: Το ξύλο είναι οικολογικό, ανακυκλώσιμο υλικό. Ο ξύλινος πάγκος τοποθετείται και επισκευάζεται σχετικά εύκολα. Έτσι οι διάφορες γρατζουνιές και μικροφθορές μπορούν να εξαφανιστούν με λείανση της επιφάνειας του ξύλου.. Συνδυάζεται μοναδικά με ξύλινα έπιπλα και κουφώματα.

Τα μειονεκτήματα: Ο ξύλινος πάγκος είναι ευαίσθητος στην υγρασία και στη υψηλή θερμοκρασία. Απαιτεί συχνές επαλείψεις με προϊόντα ακίνδυνα για τους χρήστες. Χρειάζεται συχνό και σε βάθος καθάρισμα. Οι τροφές με όξινες ιδιότητες (π.χ. φρούτα) που μπορεί να αφήσουν σημάδια και να προκαλέσουν αλλοιώσεις στην επιφάνεια του ξύλου. Οι βαθιές χαρακιές και ζημιές δεν επισκευάζονται εύκολα

Πάγκος Κουζίνας από Κεραμικά Πλακίδια

Τα πλεονεκτήματα είναι: Διατίθενται στην αγορά σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, μοτίβων και σχεδίων. Παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή (ιδιαίτερα τα εφυαλωμένα κεραμικά πλακάκια) στις γρατζουνιές, στους λεκέδες,  στην υψηλή θερμοκρασία και στην υγρασία. Καθαρίζονται εύκολα

Τα μειονεκτήματα: Μαζεύονται εύκολα μικρόβια και βρωμιές στα σημεία των αρμών και πρέπει να καθαρίζονται επιμελώς. Μπορεί να σπάσουν για αυτό καλό είναι να αποθηκεύσετε μερικά αν χρειαστεί να αντικατασταθούν

Πάγκος Κουζίνας από Μάρμαρο ή Γρανίτη

Τα πλεονεκτήματα είναι: Αντέχει στη υγρασία στις υψηλές θερμοκρασίες και στις καταπονήσεις. Δεν αλλοιώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Δεν απορροφά τους λεκέδες (μη πορώδες). Διατίθεται σε πολλές αποχρώσεις μοναδικές κάθε φορά και σε πολλούς χρωματισμούς. Αν θέλετε κάτι μοναδικό από αισθητική και τεχνική άποψη για την ανακαίνιση της κουζίνας σας προτιμήστε το μάρμαρο. Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει και ο χώρος σας θα έχει σίγουρα προσωπικότητα και στυλ. Το μάρμαρο, μπορεί εύκολα να αναδείξει το φως ενός χώρου προσδίδοντας του μεγαλοπρέπεια. Καθαρίζεται εύκολα.

Τα μειονεκτήματα: Σε σχέση με τα υπόλοιπα υλικά για πάγκους θεωρείται η πιο ακριβή επιλογή. Εξαιτίας του βάρους των υλικών το έπιπλο που θα στηρίζει τον πάγκο από μάρμαρο ή γρανίτη πρέπει να έχει μεγάλη αντοχή. Αν η πέτρα είναι πορώδης χρειάζεται συχνό πέρασμα με ειδικό βερνίκι.

Πάγκος Κουζίνας από Corian

Τα πλεονεκτήματα είναι: Διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και να σχηματίσει καμπύλες Είναι φιλικό για το περιβάλλον, δεν περιέχει τοξικές ουσίες και είναι 100% ανακυκλώσιμο. Έχει μεγάλη αντοχή στις καταπονήσεις, στη ζέστη και στις γρατσουνιές. Η επιφάνεια παρουσιάζει υψηλή ομοιομορφία και δεν υπάρχουν σχισμές στον πάγκο σας για να μαζεύεται σκόνη και η υγρασία. Επιτρέπει την κατασκευή πάγκων μεγάλου μήκους χωρίς την ύπαρξη ενώσεων. Καθαρίζεται εύκολα επειδή δεν είναι πορώδες και οι λεκέδες μένουν στην επιφάνεια αντί να απορροφούνται. Δεν αναπτύσσονται βακτήρια και μούχλα στην επιφάνεια του

Τα μειονεκτήματα: Το κόστος του είναι υψηλό και σχεδόν ίδιο με αυτό της αληθινής πέτρας. Ενδέχεται να χάσει το χρώμα του αν εκτεθεί στη θερμότητα (βέβαια αυτό εξαρτάται και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε υλικού). Είναι πιο μαλακός και ευαίσθητος από την αληθινή πέτρα.

Για ανακαίνιση κουζίνας που θα καλύπτει τις ανάγκες σου και τις νέες τάσεις σε χρώματα, σχέδια και υλικά επικοινώνησε  με την εταιρία Kantou Constructions.