10 έξυπνα tips… για (απόλυτα) λειτουργική κουζίνα – Μέρος Α’

Στην Καντου Developers στόχος μας είναι να ανακαλύπτουμε τις ανάγκες των πελατών μας και να παραδίδουμε πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα! Για τον σκοπό αυτό, επιλέγουμε τους καλύτερους συνεργάτες οι οποίοι ανταποκρίνονται στις δικές μας προδιαγραφές. Ένας από τους πιο καλούς μας συνεργάτες στην κατασκευή κουζινών είναι και η εταιρεία HOME ABOUT η οποία μας προσφέρει το πιο κάτω άρθρο:

 

Η κουζίνα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους του σπιτιού μας, στο οποίο οι μαμάδες και νοικοκυρές περνούν καθημερινά πολλή ώρα. Και δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία το μέγεθός της -μεγάλη ή μικρή-, αλλά το πόσο οργανωμένη και λειτουργική είναι, πόσες έξυπνες και λειτουργικές «γωνιές» διαθέτει και κατά πόσο εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες κάθε νοικοκυράς. Παρακάτω σου δίνουμε 10 έξυπνες συμβουλές για μια κουζίνα φωτεινή, οργανωμένη και στυλάτη.

* Όλο το φωτογραφικό υλικό είναι από συλλογές κουζίνων της εταιρείας HOME ABOUT

 

 

 1. Εργονομικός σχεδιασμός
  Κουζίνα από εταιρεία: HomeAbout

  Παρότι η κάτοψη του χώρου είναι πολλές φορές αρκετά δεσμευτική ως προς το χώρο που μπορούν να καταλαμβάνουν οι πάγκοι και τα ερμάρια, ο προσεγμένος σχεδιασμός με έμφαση στις λεπτομέρειες είναι καθοριστικής σημασίας για τη βέλτιστη εκμετάλλευση του χώρου. Σημαντική είναι η λεπτομερής καταγραφή των ‘ιδιαίτερων’ αναγκών μιας οικογένειας με στόχο τον προσαρμοσμένο σχεδιασμό στις συγκεκριμένες καθημερινές συνήθειες του χρήστη. Σαφώς υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά και κανόνες ως προς τη γενική λειτουργία του χώρου της κουζίνας, όμως αναλόγως εάν π.χ. προορίζεται για εξοχική ή κύρια κατοικία, από πόσα άτομα αποτελείται η οικογένεια, ποιες είναι οι λειτουργικές ανάγκες της οικογένειας, πώς διαμορφώνεται η καθημερινότητά της κ.λπ. είναι παράγοντες που επηρεάζουν το σχεδιασμό. Μετά τη συγκέντρωση όλων αυτών των πληροφοριών και τη σωστή αποτύπωση του χώρου ξεκινά ο σχεδιασμός.

 

 

 

 

 1. Το «τρίγωνο της νοικοκυράς» 
  Κουζίνα από εταιρεία: HOME ABOUT

  Τα κύρια σημεία στάσης και λειτουργίας στην κουζίνα, που αποτελούν το λεγόμενο «τρίγωνο» της νοικοκυράς είναι το τρίπτυχο εστία-νεροχύτης-ψυγείο. Πρώτιστη σημασία στη σωστή λειτουργία της κουζίνας είναι η σωστή λειτουργία του «τριγώνου», οι ορθές αποστάσεις μεταξύ των τριών στοιχείων (που δεν θα πρέπει να είναι ούτε μεγάλες ούτε μικρές) και η προσπάθεια για την τοποθέτηση του νεροχύτη συνήθως στο κέντρο. Για μια κουζίνα που έχει κύρια λειτουργία της την παρασκευή φαγητού, ο σωστός σχεδιασμός θα βοηθήσει τη νοικοκυρά για την ευκολία κινήσεων, αποφυγή περιττών διαδρομών, θα της εξασφαλίσει επαρκή χώρο για την εργασία και θα συμβάλει στην εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας.

 

 1. Χώρος γευμάτων: τραπέζι ή νησίδα
  Κουζίνα από εταιρεία: HOME ABOUT

  Ενδιαφέρουσα ιδέα: Νησίδα και τραπέζι σε συνδυασμό! Μία ακόμη σημαντική παράμετρος στο σχεδιασμό της κουζίνας είναι η εξασφάλιση επαρκούς χώρου για το οικογενειακό γεύμα. Συχνά προτείνεται ο σχεδιασμός νησίδας, με τη λογική του γρήγορου γεύματος, αλλά αυτό εξαρτάται από τον καθημερινό προγραμματισμό της οικογένειας ή του χρήστη. Η νησίδα θα ήταν η πρότασή μας περισσότερο για ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, για κάποια κατοικία που απευθύνεται σε εργένη, ή για μία εξοχική κατοικία, περισσότερο δηλ. για περιπτώσεις όπου ο γευματισμός δεν πραγματοποιείται συχνά στο χώρο του σπιτιού, αλλά περιστασιακά, και πιθανότερο με καλεσμένους, οπότε το γεύμα θα σερβιριστεί στην τραπεζαρία. Για μια οικογένεια με παιδιά ή πιθανώς άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η νησίδα δεν είναι ενδεδειγμένη λύση και προτιμότερες είναι οι λύσεις με τραπέζι φαγητού. Παρόλο που συχνά ο χώρος δεν επαρκεί για την εξασφάλιση του χώρου φαγητού και πάλι ο σωστός σχεδιασμός μπορεί να βρει λύσεις ακόμη και σε «δύσκολες» περιπτώσεις.   

 

 

 

 1. Βάλε στη σωστή θέση τις ηλεκτρικές συσκευές
  Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ενοχλητικά στην καθημερινότητα λάθη είναι η κακή τοποθέτηση των συσκευών! Όταν η φορά προς την οποία ανοίγουν οι πόρτες είναι τόσο λάθος, που ανοίγοντας το ψυγείο, δεν μπορείς να ανοίξεις και το ντουλάπι. Όταν το πλυντήριο πιάτων είναι στην άλλη άκρη από το νεροχύτη. Όταν μια συσκευή είναι στη μέση του χώρου και σε εμποδίζει συνεχώς. Ακόμα και όταν ο φούρνος είναι στο… πάτωμα, τόσο χαμηλά που δεν βολεύει τη μαμά που πρέπει να σκύβει για να ελέγχει αν είναι έτοιμο το φαγητό. Θα πρέπει να έχεις κάνει μια σχετική μελέτη του δωματίου και της χωρητικότητάς του πριν συνδέσεις τις μεγάλες συσκευές σου, ώστε να μην δυσκολεύεις τη ζωή σας. Σημαντικό είναι επίσης να διαλέγουμε μη ενεργοβόρες και καινούριας τεχνολογίας οικιακές συσκευές για να έχουμε ευκολία στη χρήση λόγω των αυτοματισμών και χαμηλή κατανάλωση στο ρεύμα.

 

 1. Οργάνωσε τους αποθηκευτικούς σου χώρους
  Αν και ο αποθηκευτικός χώρος σε μια κουζίνα μπορεί να σας φαίνεται σαν δευτερεύουσα σκέψη, είναι όμως σημαντικό να βρείτε έξυπνους τρόπους για να αξιοποιήσετε την αποθήκευση της κουζίνας στο μέγιστο. Σκεφτείτε μόνο όλα τα είδη διατροφής, τα πιάτα, τα ποτήρια και τα τηγάνια που σκοπεύετε να αγοράσετε. Επομένως, καλό θα είναι να σκεφτείτε από την αρχή το πού θα αποθηκεύσετε τον εξοπλισμό και τα απαραίτητα αξεσουάρ της κουζίνας. Ευτυχώς υπάρχουν πολλά μέρη για να ένα λειτουργικό αποθηκευτικό χώρο στον κουζίνα. Στην περίπτωση που δεν έχετε μια αποθήκη ή ένα έξτρα δωμάτιο που θα μπορείτε να είναι αποθήκη, σκεφτείτε εναλλακτικούς τρόπους αποθήκευσης. Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους είναι να κρατήσετε χώρο στα ντουλάπια και τους πάγκους και να τοποθετήσετε εκεί τα πράγματα που χρειάζεστε. Έτσι θα είναι πάντα οργανωμένα και η ακαταστασία θα λείπει από το χώρο.
Κουζίνες από εταιρεία: HOME ABOUT

 

* Όλες οι φωτογραφίες είναι από συλλογές κουζίνων της εταιρείας HOME ABOUT

Facebook

Website